onsdag, februari 11, 2009

9. 2Pac - Me against the world (1995)

På plats 9 hittar vi hip-hophistoriens största ikon, Tupac Shakur. Biggie var the greatest lyricist. Tupac var den största stjärnan, hate it or love it.

Med Me against the world blev Tupac den första artisten som höll Billboards topp-position medan han satt i fängelse, och albumet befäste förstapositionen i hela fyra veckor. Skivan är självutlämnande, depressiv, uppgiven, arg och förbannad, och Tupac fick den som lyssnade att verkligen känna hans smärta. Till och med en priviligierad svensk tonåring som jag kunde relatera till hans upplevelser, trots vitt skilda bakgrund och erfarenheter, eftersom Tupac hade den en unika förmågan att göra egna upplevelser till universella.

Tyvärr fick alla kontroverser, som omgav Tupac under hans korta livstid, överskugga hans artistiska briljans, och frågar du mig är det alldeles för blygsamt att tala om vilka eventuella musikpriser Tupac borde ha fått under sin livstid (givetvis blev han rånad på så gott som alla). Enligt mig borde han postumt få nobelpriset i litteratur som en av 1900-talets största poeter.

Lyssna på: Dear mama

Inga kommentarer: