söndag, februari 15, 2009

5. 2Pac - All eyez on me (1996)

Suge Knight bailade ut Tupac från fängelset, och endast timmar senare fann man Tupac hard at work i studion för att betala tillbaka sin skuld till Suge. Och på endast två veckor lyckades Tupac spotta ur sig hela 27 låtar.

Albumet var en 180 graders ändrad riktning från Me against the world. På Me against the world får vi höra en eftertänksam och introspektiv Pac, på All eyez on me är det istället en grandios och bitvis väldigt aggressiv Pac som vi får höra. Och medan Me against the world var politisk och insiktsfull är istället All eyez on me en total celebration of life och ett glorifierande av the thug lifestyle. Resultatet blir ett album som fullständigt pumpar adrenalin, testosteron och uppdämd aggression. Spåret som kanske bäst symboliserar albumets anda är Holla at me, där en hämndlysten och fullständigt skoningslös Tupac varnar alla som kommer på tanken att ställa sig i vägen för hans framgång. Det destruktiva inflytandet från Suge är så här i efterhand väldigt påtagligt, men det går heller inte att komma ifrån att alla Tupacs motgångar bara gjorde honom bättre och bättre som artist.

Tupac var oftast som bäst när han visade sig som mest sårbar. Men när man tittar i backspegeln är det Tupacs förmåga att kunna variera sig som gör honom unik som rapartist. Ingen annan rappare kan med en sån sjävklarhet röra sig från olika sinnesstämningar och teman utan att någonsin variera i kvalitet eller riskera att tappa trovärdighet. Och för de tillfällen man är in the mood for some straight up and down thug life hip-hop så finns det ingenting som slår All eyez on me.

Lyssna på: Holla at me

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Now it's on and it's on because I said so"

Den här är nog min #1 skiva. Jag hade länge svårt att välja mellan denna och Makaveli skivan. All Eyez One Me är ju en celebration of life. Men på 7 Day Theory är han totalt pissed of och jag älskar han är det. Sååå jävla grym. Fan låtar som Hail Mary och Against All Odds, vad mer behöver man? All Eyez On Me är bredare på många sätt därför får den första plats hos mig. Men båda är riktigt riktigt grymma klassiker.

Anonym sa...

Ännu ett grymt låtval från en grym skiva!