tisdag, februari 03, 2009

17. IAM - L'école du micro d'argent (1997)

På den här tiden lyssnade jag och lillebror väldigt mycket på fransk rap. Alltifrån Def Bond till NTM till Bisso na bisso. Och i det här sammanhanghet utgör IAM's L'école du micro d'argent fransk hip-hops kröning. Aldrig någonsin har ett rapalbum utanför USA hållit så hög klass.

Trots 6 år av franskalektioner förstår jag inte mycket av vad Akhenaton och Shurik’n rappar om. Men bra låter det. Och argt. Och ständigt med ett perfekt flow över de bästa beatsen öster om DJ Premier.

Albumet släpptes under en tid då Jean-Marie Le Pens främlingsfientliga Front National vunnit stor mark i Frankrike, så man behöver inte vara ett geni för att förstå att Marseille-gruppens Nés sous la meme étoile är ett politiskt statement som sparkar uppåt. Och det är albumets överlag tunga stämning som gör att man inte behöver fatta exakt vad de rappar om, budskapet går hem ändå. Oavsett vilken stjärna man är född under (pun!).

Lyssna på: Nés sous la meme étoile


2 kommentarer:

Elias sa...

Denna låten är så sjukt fet! För att inte tala om albumet som helhet! fransk rap (o med det menar jag Marseille-90-tals-soundet) kräver en viss mood men skivorna åker ju fram med jämna mellanrum

Johnny Bragd sa...

Helt sant att det kräver en viss mood, så är det med ganska mycket musik när man tänker på det... Förutom Tu me plais då som är en energy boost varje gång.