torsdag, februari 05, 2009

15. Ice Cube - Lethal injection (1993)

När folk talar om Ice Cube vill de ofta framhålla hans tidiga soloalbum, AmeriKKKas most wanted och Death Certificate, som hans bästa i karriären. Jag upplever det som att det är mer korrekt att nämna dessa skivor, eftersom Cube på den här tiden just lämnat NWA och gangstarap och blivit mer politisk, något som alltid smäller högt i wannabe-kretsar.

När det kommer till Lethal injection däremot, är det alltför sällan som den lyfts fram som Cubes bästa. Ser t ex på Wikipedia att Rolling Stone gav skivan 2/5, vilket i mina ögon diskvalificerar den skräptidningen för all framtid. För mig är det en home run, det är ingen diskussion om att det här är Cubes grymmaste album. Ghetto bird, When I get to heaven, What can I do?, Down for whatever, Really Doe och inte minst You know how we do it; hur många hits behöver en skiva egentligen innehålla för att alla så kallade experter ska fatta? Dessutom är hela skivan ett skolexempel på hur klassisk G-funk ska låta.

Så varför laga nåt som inte är trasigt? Ice Cube är och kommer alltid vara grymmast som gangstarappare, så är det bara. När jag ser på Cube numera är det fascinerande med vilken självklarhet mannen - som en gång i tiden enligt utsago hatade alla vita förutom Red Hot Chili Peppers och gjorde en hel nidsång (Cave Bitch) tillägnad den vita kvinnan - idag lyckas göra barnfilmer men samtidigt hålla trovärdigheten in check. Men förkastliga åsikter och dubbelmoral aside, vem orkar egentligen bry sig när det låter så här bra?

Det finns nog en del svenskar också som missat att hip-hophistoriens 15:e bästa album till stor del är producerad av svensk, QD3. Stor respekt.

Lyssna på: You know how we do it


2 kommentarer:

Elias sa...

QD 3!!! Fan vad synd att han slutat producera.

http://www.youtube.com/watch?v=ul8PLMdEvB0

Johnny Bragd sa...

Mmm verkligen. You know how we do it är en av de grymmaste nånsin. Minns också Menace II Society, som QD3 gjorde original-musiken på, i början på filmen där Ghetto Bird beatet går... löjlig tändning.

http://www.youtube.com/watch?v=83K3TLoSUTE&feature=related