måndag, februari 16, 2009

4. The Notorious B.I.G. - Life after death (1997)

Dubbelalbum-sjukan har förstört många potentiellt klassiska album. Om Ken Rings Mitt hem blir ditt hem varit 10 låtar på en enkel-CD så hade det kunnat vara en riktig klassiker. Hade Wu-tangs sophomore album varit 12 spår så hade ingen blivit besviken. Och listan kan göras lång. Tupac var den första att lyckas göra ett rätt igenom grymt dubbelalbum, men Biggie lyckades med den till synes omöjliga uppgiften att överträffa All eyez one me.

Produktioner från DJ Premier, Rza, Kay Gee, Easy Mo Bee, Clark Kent och framförallt The Hitmen lägger grunden för ett dubbelalbum helt utan brister. Lägg till Biggie på micken och det kan bara bli magi. Som på briljanta I got a story to tell där Big visar vem som är bäst på att improvisera fram street tales med stor humor samtidigt som man som lyssnare sitter och funderar på vad som är fantasi och verklighet, men det spelar ingen roll alls för jag köper varje ord som Biggie säger. DMC har aldrig låtit fetare än på klassikern My Downfall. Samspelet mellan Biggie och Jay-z är klockrent på I love the dough. Notorious thugs med Bone Thugs-N-Harmony är en riktig juvel. Och på Kick in the door visar Biggie hur bra det alltid borde låta när Premier skänker bort ett beat. Hela skivan är hits non-stop, men min absoluta favorit är Long kiss goodnight (producerad av Rza) som enligt mig tar hem priset som the greatest hip-hop quotable ever sett till hela låten.

Biggie har två album på Top 10, vilket innebär att 100% av Biggies katalog platsar i hip-hopens absoluta finrum, a feat han är ensam om på listan. Det säger en del om vad som togs ifrån musikvärlden den 9 mars för 12 år sen. Biggie was just getting started. What a damn shame.

R.I.P. B.I.G.

Lyssna på: Long kiss goodnight

1 kommentar:

Anonym sa...

Grym skiva, och grymt låtval! Försökte leta upp låten på Youtube eftersom klippet tagits bort men hittade ingen bra version. Får nog sätta på den på CD:n istället...