onsdag, januari 07, 2009

44. Jeru the Damaja – Wrath of the math (1996)


Vad händer när DJ Premier ger sina mest dystra produktioner till en förbannad poet som inte drar sig från att attackera allt ifrån materialism till Suge Knight? En klassiker föds.

I konvolutet står det: "This album was created to SAVE hip-hop and the minds of the people who listen to it." Kanske en överdrift av Jeru, men jag gillar ambitionsnivån. Ironiskt att det som jag betraktar som hip-hops guldålder också ansågs behöva räddas på den tiden. Kan rekommendera att ta en titt på texten till One Day där Jeru rappar om ett gisslandrama där ”Hip-hop” blivit kidnappat av först Puffy och sen av Suge. Det är stor humor och en kritik mot samtida kollegor av sällan skådat slag. Beef on wax på riktigt, inget fabricerat jidder för att sälja skivor.

Lyssna på: Me or the papes


2 kommentarer:

Anonym sa...

Måste säga att jag skäms över hur pass lite jag kan om Jeru.. självklart är ju första låten som ploppar i skallen "Come Clean" .. sen så var det väl en grej mellan honom, has syster o premo va?

Johnny Bragd sa...

Känner faktiskt inte till något om hans syster, måste ha missat det. Gällande Premo är det uppenbart att Jeru inte klarar sig utan honom - han har inte haft en hit sen Wrath of the math, vilket var senaste gången Premo stod för beatsen...