torsdag, januari 08, 2009

43. Eminem - The Eminem Show (2002)

Helgjutna album är inte Marshall Mathers specialitet. De är i regel alldeles för spretiga och Em har svårt att hålla koncentrationen uppe ett helt album och tenderar att spåra ut med larviga låtar. Skulle han däremot samla ihop till en greatest hits (med mina låtval ;) skulle det kunna bli riktigt sick. Men på The Eminem Show kommer Marshall så nära helgjutet man kan komma, och det vore fel att utelämna Eminem helt och hållet från den här listan, så på plats 43 hittar vi rappens egen Elvis.

På många sätt är The Slim Shady LP mest klassisk; Em var hungrigare på den tiden, hade mer att bevisa och inte minst bröt han mallen som den första vita rapparen att få fullständig respekt och beundran över alla rasgränser. Men sett till kvalitet i produktionerna och framförallt Eminems delivery är The Eminem Show Marshalls brightest moment. Albumet innehöll många klassiker, allt i från rivstartande Business till självutlämnande Cleanin’ out my closet och Say goodbye to Hollywood (shoutout to Alpha Dog, grymt underskattad film!) från misogynistiska Superman till kärlekssången till dottern Hailie och sen min personliga favorit nedan (älskar rapdängor utan refräng):

Lyssna på: When the music stops

(fanns bara live-video men Em äger scenen så det passar bra ändå...)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rapdängor utan refräng brukar vara kungliga!

Eminem kan jag nte säga ett piss om har medvetet valt att inte lyssna på honom.

Men fett där med "Rappens egen Elvis"

Johnny Bragd sa...

Mm man kan räkna upp massor av rapdängor utan refräng. Det är något befriande med att slippa refrängen ibland, om the beat and the rhymes är tillräckligt starka är refrängen bara i vägen kan det kännas som. Ett bra bevis på att hip-hop regererar. Föreställ dig en pop-låt utan refräng, helt otänkbart!