torsdag, maj 21, 2009

Tupac vs Biggie

It's about that time. Vem är the goat, the greatest of all time?

Tupac?



... eller Biggie?



Först ett par appetizers to get us started...

2Pac - So many tears




The Notorious B.I.G. - Warning




Omröstningen på bloggen slutade som bekant 7-7 och det säger det mesta om hur svår frågan är att besvara. Det här är ju ingen vetenskaplig jämförelse, i slutändan kommer det ner till tyckande. Förr i tiden kanske Tupac och Biggie delade in folk i två grupperingar, inte minst tack vare hela East vs West biffen. Men numera, för oss som växte upp på 90-talet, så är det mer eller mindre standard att man gillar båda. Helt logiskt eftersom det i backspegeln är ännu mer obvious hur överlägsna dom båda var i jämförelse med dagens rappare. Biggie i termer av lyrical genius och Tupac i termer av ikonstatus. Jay-z må ha dominerat rap sen 10 år tillbaka, men you best believe att han hade varit the third wheel at the top of the mountain om Pac och Big hade levt idag.

Jay-z trying to be Pac...




Jay-z trying to be Big...



Som ni märker snurrar jag längre och längre ifrån den egentliga frågeställningen. Det finns en anledning till det. Jag har våndats stort över att skriva det här inlägget pga att det är en så kallad lose-lose situation. I 15 år har jag växlat favorit fram och tillbaka fler gånger än jag kan komma ihåg och jag kommer garanterat ångra mig framöver vad jag än skriver just idag. Men back to the program. OK. Here goes nothing, jag börjar med att stolpa ned bådas styrkor (tro inte för en sekund att jag kommer att lista några svagheter).


Biggie Pros
Better rhymes
Better flow
Större humor (wit)

Tupac Pros
Bigger icon
Mer engagerande
Större djup

Biggie är definitivt en bättre lyricist än Pac. Men det är ingen knock on 2Pac, det är bara en realitet för alla rappare som står i Biggies bokstavligen gigantiska skugga.

Biggies sista freestyle, Wake up show, L.A.


Tupac var själv imponerad av Biggie, och tog Christopher Wallace under sina vingar, before all the party turned into bullshit...

Pac & Biggie live - Party n Bullshit




INGEN kommer helt enkelt i närheten av Biggie på micken i termer av flow, cadence och lyrical wizardry. Som Keith Murray en gång sa, y'all commercial niggaz better have a coke and smile, för de ska vara glada att ens få tillhöra samma musikgenre som The Notorious B.I.G.

Hyfsad albumdebut och singel... Juicy



One more chance remix - lätt på min Top 3 ever.


Biggie räddade hela östkusten från att bli totalt dominerad av Death Row och resten av västkusten. Herregud vad New York av idag behöver en ny Biggie. Vem ska numera fylla den rollen och rädda staden, som en gång uppfann hip-hop, från att göras till åtlöje och domineras av urvattnade "hits" från södern? Fabolous? Endast en Mase 2.0 at best. Jadakiss? Grym. But been there done that. Styles? Dito. Jay-z? Numera mer intresserad av Business n Beyoncé än rapping. Although I can't blame him... Maino? Puh-lease! Random Dipset rapper? Strong as a team, inte på egen hand. Method man, eller någon annan från Wu? No gas left in the tank. 50 Cent? Har inte folkets kärlek. Och listan på pretenders rullar på. Faktum är att the new Biggie (om han finns) verkligen hade kunnat behöva Biggie på en av sina låtar, för ingen var bättre på att katapultera en ny artists karriär till topplistorna. Biggies blotta närvaro översattes till omedelbar hit. To name but a few...

Total - Can't you see




112 - Only you (remix)




Junior M.A.F.I.A. - Get money




All logik säger att Biggie är the G.O.A.T om man bara ser till vem som är den fetaste RAPPAREN. Men om vi däremot ska betrakta vem som är mest fulländad som RAPARTIST (eller artist, period), ja det är först då som det blir intressant. För frågan är om hip-hop någonsin skådat en större artist än Pac? Tupac hade det där, je ne sais quoi, magiska. Man såg direkt att han hade ett större djup än your average player hater. Han hade en dragningskraft som var odiskutabel.

Tupac som Bishop i Juice


Det är ingen tillfällighet att varenda rappare från nord, syd, öst och väst på ett eller annat sätt kopierat sin stil efter Tupac. Titta bara på Lil Wayne, 50 Cent, Eminem eller vem du vill. Det är lite som att se på Kobe Bryant försöka imitera Michael Jordan. Alla försöker ta efter den störste. Tupac är rapparen de i smyg önskar att de var som i sin vildaste drömmar. Och vissa av dem säger det till och med rätt ut.

Ja rule trying to be Pac...


Eminem & 50 cent trying to be Pac...


Enbart i termer av vem som är the greatest lyricist of all time är finns det ingen som kommer i närheten av Biggie. Men när jag ska avgöra vem som är the greatest emcee of all time måste man även väga in fler aspekter. Detta blir väldigt mycket av en definitionsdjungel; lyricist, rapper, emcee, artist etc. Men i brist på att hitta rätt ord... när det kommer till att bli berörd på flera olika nivåer så är Tupac trots allt numret större; glädje, sorg, aggression, party, politik och allt däremellan inryms i artisten 2Pac. Tupac kunde ena stunden skriva Part time mutha där han beskriver hur det är att växa upp med en missbrukande mamma som inte tar hand om sina barn för att nästa stund göra Dear Mama där mamman sätts på en piedestal. Detta är också samma Tupac som gjorde Brenda's got a baby för att senare göra Wonda why they call u bitch. Samma Tupac som gjorde Keep ya head up och tre spår senare på samma skiva I get around. Samma Tupac som ena stunden gjorde Fuck the world och i nästa stund California love. Samma rappare som ena stunden gav east coast rappare props på Old School för att senare på Hit em up föra krig mot hela östkusten.

Brenda's got a baby




Old school


I get around live on Arsenio




Dear mama live




En inkonsekvent hycklare, some might say. Snarare ett mångsidigt geni som alltid
ocensurerat uttryckte precis vad han tyckte. Som lät hjärtat tala och till fullo uttrycka vad han kände just i den stunden. Att kunna sätta ord på sin frame of mind och få lyssnaren att uppleva den känslan är fantastiskt, och ingen gjorde detta bättre än Tupac om du frågar mig. 2Pac började som en väldigt politisk/conscious rappare och gick mer mot en aggressivare framtoning, vilket också var en direkt reflektion av det liv han levde.

Ser man till 2Pac och Biggies respektive karriärer och vad de presterade i termer av hur bra album de gjorde är det lite svårt att jämföra eftersom, trots att de båda dog i väldigt unga år, hade de olika långa karriärer. Biggie presterade en klassiker redan på första försöket i och med Ready to die, och även uppföljaren Life after death blev en gigantisk klassiker, så Biggie var 100-procentig och gjorde två album som jag båda håller som två av historiens bästa hip-hopalbum. Samtidigt tog det två relativt mediokra album innan Tupac lyckades knock one out the park i och med Me against the world. Men därefter började han sannerligen leverera, The 7 day theory rankar jag som historiens bästa album och All eyez on me är definivt på Top 10.

Tupac presterade också klassiker i ungefär samma ålder som Biggie i och med att Pac slog igenom i tidigare år.
Samtidigt är det ju tveklöst så att Biggie fick bättre beats från Dag 1 än Tupac som inte fick någon hög kvalitet på produktionerna till en början. Å andra sidan, vem vet vart Biggie hade tagit det om han fick göra 4-5 album till? Scary hur bra det kunnat bli. Och även om Tupac hade större emotional range genom sin karriär beror det kanske på att Biggie bara släppte två album och därmed inte hann utveckla flera stämningar och teman än primärt the black and ugly as ever since thirteen a chubby nigga on the scene and the girls used to diss him but now they write letter cause they miss him cause he went from ashy to nasty to classy...

Hmm, det är inte lätt det här, jag börjar svamla, jag skulle kunna go back and forth all day. Att avgöra vem som är bäst är för svårt. Och ska jag vara ärlig hade jag inte ens tänkt crown a winner. Vissa personer är för bra för att någonsin komma tvåa. Jag fegar ur. It's officially a tie.

3 kommentarer:

Soulie sa...

jag måste nog säga tupac.

Anonym sa...

Best Of The Both Worlds... helt enkelt! Läsvärt inlägg..

Anonym sa...

skojar du med mig skulle biggie ha större flow en 2pac? de va de största skämtet jag har hört de ser ut som du inte har så bra koll på vad flow är.. för dom flesta brukar nog förknippa biggie med lyrik..