lördag, juni 27, 2009

Silly season NBA

By public demand. All things NBA. All things Knicks. Here we go.

Först börjar jag med att beta av redan klara trades.

Shaq till Cavs mot Ben Wallace och Sasha Pavlovic

Som jag skrev redan för två veckor sedan, blev så till slut Shaq till Cavs en realitet häromdagen. Aftonbladet fick nys om detta först igår men vem hade trott något annat, svenska medier kan lika mycket om basket som George Bush kan om utrikespolitik.

Betyg:

PHX - G. För att vara PHX that is. När D'Antoni coachade Suns spelade de ligans roligaste basket samtidigt som de snittade 60 vinster per säsong. Tydligen var de inte good enough för Steve Kerr som gör sitt bästa för att vinna priset som ligans sämsta GM sedan Elgin Baylor.

Cavs - G+. Dealen kommer ett halvår för sent, både Suns och Cavs hade dealen i princip klar redan i våras men Cleveland fick kalla fötter pga att laget hade sån perfekt personkemi och var rädd att the Big Shaqtus skulle disturb the peace. Hade Shaq spelat för Cavs i playoffs hade han kunnat guarda Dwight Howard och Cavs hade kanske vunnit mot Orlando - vilket hade lagt upp drömfinalen Lebron vs Kobe, med en side-order of Shaq vs Kobe. Så det här är en reaktiv trade, en panikåtgärd för att göra Lebron glad. Kanske innebär det en championship, kanske blir det en bust. Kort sagt är det Danny Ferrys sista chans att inte bli ihågkommen som the GM som lät Lebron gå.

Vince Carter (och Ryan Anderson) till Orlando mot Courtney Lee, Rafer Alston och Tony Battie

Betyg:

Orlando - G+. Med 90% sannolikhet betyder detta att Magic låter Hedo Turkoglu gå och då ser jag dealen som bäst +/-0. Å andra sidan kanske Orlando bedömde Hedo som för dyr till att börja med (han signar sannolikt med Pistons tillsammans med Utahs Carlos Boozer) och då får dealen ses som en OK Plan B, förutsatt att inte Courtney Lee blir en stjärna. Vince är kanske en bättre spelare än Turkoglu, men 6'10 långe Hedo innebär mycket fler matchup-problem för motståndarna, speciellt med Rashard Lewis som har en liknande build och samma fantastiska shooting touch. Med Howard i mitten var det denna unika jättetrio som gjorde Orlando omöjliga att guarda. Med Carter på relativt korta 6'6 blir Orlando mer ett "vanligt" lag i termer av matchups.

Nets - MVG-. På kort sikt än dålig deal med tanke på att Carter har varit enda anledningen (ok, de har Devin Harris också men vem bryr sig, really?) för stackars Jersey-publiken att köpa biljetter. Utan Vince kommer New Jersey bli ett identitetlöst lag i väntan på flytten till Brooklyn. Men på lång sikt är dealen briljant. De sparar totalt 40 miljoner dollar vad jag förstår - inte att underskatta i finanskrisdagar,inte ens i NBA - vilket friar upp pengar för free agent signings lagom till att laget flyttar över Hudson river till storstaden. Courtney Lee har dessutom stjärnpotential om han vårdas på rätt sätt. Brooklyn Nets kommer att bli ett lag att räkna med en lång tid framöver.

Jamal Crawford till Atlanta mot Claxton och Law

Betyg:

Warriors - VG+. Golden State draftade nyss Stephen Curry. Det gör Crawford, som redan var in the doghouse hos galningen Don Nelson, ännu mer expendable för Warriors, som dessutom får cap flexibiliy.

Hawks - G+. Ännu en shooter, en clutch shooter at that, till ett av ligans roligaste lag att se på. Hotlanta har inte varit så här heta sen Dominique Wilkins eran. Crawford var alltid en good guy bland bad seeds i Knicks under Isiah Thomas åren, så det ska bli kul att se honom äntligen make the playoffs. Med allt det sagt kommer det inte göra laget till en riktig contender.

Richard Jefferson till San Antonio mot Bruce Bowen, Oberto och Kurt Thomas

Betyg:

Spurs - VG. One last run. De inser att detta är sista chansen under Duncan eran. Då är det lika bra att gå all-in. Nu har de ett fjärde scoring option bredvid Duncan, Parker och Ginobili. Bara dem fyra alone innebär mellan 60 och 100 poäng per match. Lakers watch out.

Milwaukee - G. Bucks wasn't going nowhere ändå. Lika bra att destroy and rebuild. Å andra sidan lyckades Bucks nästan gå till playoffs förra året och mycket större förväntningar än så brukar inte det här laget ha. Man kan inte förvänta sig mer mirakel från Scott Skiles, trots att han brukar kunna mjölka det mesta ur mediokra lag. En mycket bra trade för Knicks, som därmed har en konkurrent mindre i nästa års race for the 8th spot.

Inga kommentarer: