torsdag, juli 09, 2009

Free agent update Knicks

OK, OK, OK, NBA annonserade nyligen att the cap space inför nästa säsong går ned någon miljon. Men till säsongen 2010-2011 så riskerar cap spacen att gå ned cirka 10% - och det skulle innebära en irreparabel skada på Knicks planer att ta sig långt under lönetaket för att kunna signa TVÅ maxkontrakt (Lebron & Wade eller Lebron & Bosh). 10% sänkning är just nu endast en prognos, det kanske inte blir riktigt så illa, lönetaket är nämligen baserad på ligans intäkter - och NBA förväntar sig, liksom nästan alla andra branscher i det här ekonomiska klimatet, att intäkterna kommer att sjunka det kommande året. Kanske blir det inte riktigt så illa, kanske får David Stern en tidig julklapp i juni nästa år och Kobe vs Lebron blir verklighet. Men OM en 10% sänkning av lönetaket blir av så ser det inte bra ut för Knicks.

Då MÅSTE följande två saker hända:

1.
Donnie Walsh lyckas trada både Jeffries kontrakt (borde inte vara svårt) och Eddy Currys kontrakt (borde vara omöjligt om inte Eddy går ner 50 kg och börja dominera på planen... mer eller mindre omöjligt alltså). Lyckas Donnie med ovan så har Knicks i nuläget enbart följande spelare på lönelistan 2010, Gallinari, Douglas, Hill, Chandler samt ett avvaktande vad som händer med Lee och Robinson förstås. Alla dem lönerna (förutom eventuellt Lee) är låga löner vilket innebär att Knicks sannolikt ändå får rum att signa två spelare.


2.
Gallinari måste vara frisk och han måste spela som en all-star. Chandler måste ta sitt spel till nästa nivå, bli en 16 ppg, 7 rbg, 3 asg type of guy. Jordan Hill måste visa stor potential som en running big man. Och Toney Douglas måste växa in i rollen som point guard och defensive stopper. För ingen stjärna i sin prime vill komma till ett lag som inte är redo att contend for a championship. Maxkontraktspelarna kommer bara till NY om de känner att dem utgör den sista pusselbiten som får laget att ta sig över den där sista kullen.

Så med det sagt, Donnie Walsh, jag hoppas du går och lägger dig varje natt och ber en stilla bön, för det behöver du om allting ska gå enligt planen ovan.

Till sist, en update på Lee och Robinson. Knicks har gett dem båda Qualifying Offers på cirka 3 miljoner, detta är standard för spelare som ett lag vill behålla sista året i deras rookie kontrakt, men som man samtidigt inte vill signa på lång sikt i nuläget. Kom ihåg, Donnie vill inte göra någonting som påverkar 2010 cap space och långa kontrakt på Nate och Lee är inte prio 1, om det inte skulle krävas. När väl Lebron och Wade eller annan superstjärna är på tåget 1 juli 2010, då kan vi re-sign Lee och Robinson med en helt annan flexibilitet eftersom vi har deras Bird rights. Det är inte som att James Dolan inte kan ta luxury tax smällen, shit om det inte vore för lönetaket när man ska signa nya free agents så hade Knicks ägt hela All-star lagen.

Just nu är iaf sannolikheten att D-Lee går tillbaka till Knicks riktigt hög. Inget lag har erbjudit honom ett kontrakt, eftersom de vet att Knicks sannolikt kommer matcha det erbjudandet eftersom han är restricted och ges 10 dagar att göra det, vilket i princip bara stjäl 10 dagar av det andra lagets tid att titta på andra affärer (offer sheeten är bindande i inväntan på Knicks svar). Ett problem är att Lees agent är för girig, han tror att David kommer att kunna få cirka 12 miljoner dollar per år. Det här är inte Isiah Thomas lag längre så det kommer inte att ske. Jag säger max 8 per år, annars får han lov att gå. Men i alla fall, Lees kalla situation på marknaden gör att det i bästa fall betyder att Knicks kommer att konkurrera enbart med sig själva - och det betyder att Lee signar för kanske 7 mil per år eller så kanske han tar Knicks qualifying offer på cirka 3 mil nästa år och blir unrestricted free agent till sommaren. Donnie spelar bra poker och just nu vinner Knicks.

Samma med Robinson, som trots all hype inte heller fått en offer ännu från ett annat lag. Tålamod är the name of the game som det är nu. Det kommer bli en lång sommar.

Inga kommentarer: