söndag, april 05, 2009

Dennis Rodman Tribute

Såg på L.A. ink häromdagen och det fick mig att tänka.

Förr i tiden såg basketstjärnor ut så här:

Bird and Magic


Nu för tiden ser basketstjärnor ut så här...

AI


Sheed


LBJ


Hur gick detta till? Hur gick NBA från squeaky clean till completely tatted up? Svaret är...


När Dennis Rodman spelade var han hela ligans svarta får. Dels på grund av hans personlighet och livsstil. Men mest av allt på grund av hans stil. Det färgade håret. Tatueringarna. Piercingen. Attityden. Kostymerna på NBA hade panik över Rodmans på den tiden extrema stil som verkligen inte passade in i den spelat perfekta image som ligans spelare skulle upprätthålla. Det fanns inte en spelare i ligan som hade en tatuering knappt. Nuförtiden är det snarare regel än undantag.

Och det gäller inte enbart NBA. Jag skulle vilja påstå att Rodman satte trender för alla idrotter. Inte en chans att Beckham, eller för all del Zlatan, skulle se ut som han gjort om inte Rodman startat trenden.

Alla vet att världen blickar mot USA, och det är ingen tvekan om att det var Rodman som startade trenden att man som idrottsman inte bara skulle uttrycka sig genom sitt spel, utan även genom sin attityd och stil. Det öppnade dörren för nästa generation av pioneers, Fab 5, och sedan dess har inget varit sig likt igen.

Tyvärr är Rodmans karriär mest ihågkommen för alla skandaler och många gånger glöms det bort att han var en grym basketspelare. Hur många i NBA-historien kunde snitta 17 returer per match en hel säsong? Utan Rodman är det mycket tveksamt om Bulls hade vunnit sina tre sista mästerskap. Och allt startade 1995 när Dennis Rodman tradades från San Antonio, en goody-two-shoes city där Rodman aldrig passade in, mot Will Perdue (en poor man's Luc Longley).

Incredi-Bulls





Inga kommentarer: