onsdag, november 05, 2008

Paint the white house black

Idag lyssnar jag på denna låten, tycker den passar bra :)


"Listen to the real Clinton (Who? Bill Clinton?) Hell nah, I'm talkin' bout GEORGE Clinton!"

En dag som denna är det jävligt coolt att kunna konstatera att världens mäktigaste man är svart, för det skänker hopp till alla människor runtom i världen som fått lära sig att endast korrupta, arroganta och inbilska medelålders vita män är de enda som kan komma till makten. Men samtidigt är det fortfarande svårt att tro att det gått så snabbt, för det var inte länge sen Rosa Parks sat down so Martin Luther King could stand up...

Men den dag en kvinna blir president är nog några generationer bort tyvärr. Trist nog är kön och framförallt religionstillhörighet (eller framförallt frånvaro av tillhörighet) ännu mer av ett hinder än hudfärg borta i USA. Men man kan inte få allt på en gång, baby steps... En annan sak som är slående är skillnaden mellan folk och folk i USA. Det verkar vara minst lika stor skillnad mellan staterna i Amerika som länderna i Europa. Jag menar hur förklarar man annars att alla kuststater röstar på Obama och alla fly-over-states på McCain? Skrämmande jämnt var det ju också egentligen. För visst, räknar man elektorer så vann Obama överlägset. Men i popular vote vann Obama "bara" med 52/47 (1% gick till övriga kandidater). Ni minns samma popular vote som Al Gore faktiskt vann mot Bush egentligen, men torskade på eftersom elektorer är vad som räknas... inget felfritt system där inte.

Helt oavsett, för att överkomma höga odds är det helt klart att det krävs någon så karismatisk som Obama. Har nog aldrig sett en så förtroendeingivande, cool och samlad politiker som honom. USA:s president går från att vara en world wide laughing stock till bäst i klassen. Bara att gratulera.

Inga kommentarer: