torsdag, augusti 30, 2007

En obekväm sanning

Miljöhotet är här, passa på nu för att om några år går jorden under. Detta är vad vi helt plötsligt får reda på, när det redan är för sent dessutom. Tack för det George W. Bush! Efter 5-6 år vid makten har du redan lyckats förstöra hela miljön och i processen kommer hela världen gå under till följd av dina överlagt onda domedagsbeslut. Detta är det vi vet, det vi får höra.

Men om vi alla stänger av kranvattnet de två minuter mellan de att vi borstar tänderna och gurglat klart så kanske allt kan bli lite bättre. Om vi byter ut glödlamporna, åker kollektivt, köper kött från Sverige eller rentav blir fallfrukts-vegetarianer så kanske det finns en frälsning... Men bara kanske, för domedagen är så nära så vi kanske inte har tillräckligt med tid.

Tillåt mig att skratta.

Jag är så fruktansvärt urbota trött på allt detta snack om jordens undergång till följd av miljöförstörelsen, i princip pga att vi inte källsorterat de senaste åren, att det står mig upp till halsen. Vi ska intalas att vi ska vara extremt rädda för att dö och samtidigt ska vi skylla oss själva. Det är vårt eget fel, shame on us!

Finner det också mycket märkligt att oavsett vad vi har för väder så beror det på miljöhotet. Vintern var mild senast - klimathot! Sommaren regnade bort - klimathot! För ett par somrar sen var det jättevarmt - klimathot! Det låter som svenskt väder om du frågar mig. Vädret varierar, vilket om inte annat bevisas av att väderprognosen inte ens är tillförlitlig från en dag till nästa. När jag gick på mellanstadiet hade det snöat 1,5 meter från en natt till följande morgon och alla skolbarn fick ta ledigt. Föreställ er att detta hade hänt idag; då hade Aftonbladet & co skrivit att undergången var runt hörnet och att vi alla borde ta skydd, bunkra upp med konserver, bygga ett skyddsrum under jorden och sen bara be. Nostradamus hade varit stolt över dagens journalistik.

Denna skrämselpropaganda når varje dag, vecka, månad och år nya proportioner och det finns inte längre någon nyanserad debatt, jag skulle klassa det som till och med värre än religion (nästan). Tycker man inte exakt likadant som "de som vet" - Al Gore, Väder-Pär och grannen som källsorterar - ja då är man i princip terrorist eller i varje fall enorm egoist. Men låt mig berätta vem som verkligen är egoist, jo det är exakt dessa personer, de som utger sig för att bry sig sååååå himla mycket. Om vi för ett tag köper alla argument som miljökämparna har, att jordens undergång snabbas upp, handlar då inte den rädslan bara om folks ego? Att deras kommande generationer av avkommor ska leva vidare lite längre? Att de ska göras odödliga genom att jorden och därmed dem själva lever vidare så länge som möjligt? De har helt enkelt inte förlikat sig med fakta, och deras ego kan inte acceptera detta. Newsflash, jorden kommer gå under förr eller senare anyway, solens batteri kommer att ta slut, det är ofrånkomligt.

Miljöhotet, om vi väljer att tro på det, påverkar varken mig, min omgivning eller följande generationers vardag. Det är det som är det fina med propagandan, lite jorden-kommer-gå-under-i-framtiden är så skönt helgarderad just därför; "Vi pratar ju om framtiden, bryr du dig inte om den, tar du inget ansvar?! Vi som är utbildade måste rädda världen!" Och de som kablar ut budskapet starkast av alla blir våra nya världens ledare, spirituella ledare i stil med påven. Är det t ex inte märkligt att Al Gore, världens tråkigaste man, som inte ens kunde vinna världens enklaste presidentval mot en alkis med afasi - helt plötsligt har blivit en superstjärna?

Jag kan med glädje stänga av kranvattnet då jag inte använder det, jag har inga problem att byta glödlampor, jag pantar mina PET-flaskor redan, jag har alltid föredragit tåg framför flyg. Men stick inte ner din propaganda i halsen på mig och tro inte för en sekund att du är bättre än mig för att du sett Al Gores film och "bekymrar dig över miljöhotet". Då får du prata med någon som är lite mindre lättpåverkad. Fan, folk har inga som helst problem att stänga dörren så fort Jehovas Vittnen knackar på dörren. Jag säger, öppna helt enkelt inte nästa gång. Använd sunt förnuft och don't believe the hype.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller helhjärtat med om i princip allt - så jävla många gånger som jag behövt skriva om växthuseffekten i skolan och så ska man ändå behöva bli lectured av folk som plötsligt "har insett allvaret i miljöhotet"... skulle nog säga att detta enligt den häromdagen givna definitionen renderar ett lol. Skönt att någon äntligen kan uttrycka detta som jag hela tiden tänkt i den här frågan - att självklart kan och bör man värna om miljön, men spare me the doomsday bullshit och låtsas inte om som att du tillhör en upplyst minoritet för att du råkat se den här filmen.

Apropå Al Gore som världens tråkigaste man vill jag minnas att Simpsons nog instämmer i detta, i alla fall om följande situation är någon indikation: när Lisa har köpt en talande Al Gore-docka, och dess enda kommentar när man drar i snöret är "You are hearing me talk". =)