onsdag, november 09, 2005

Bjurmans desperation och effektsökeri når oöverträffade höjder

När Aftonbladet skulle skicka en korrespondent till USA och skriva sportkrönikor, vem valde de? Självfallet någon med ett gediget kunnande om a) sport i allmänhet b) amerikansk sport i synnerhet - det är ju det logiska, eller hur? Nej de valde Per Bjurman, "Sveriges bästa krönikör". Problemet är bara att han kan zip, zero, nada, nil, noll, inget om sport - och ännu mindre om amerikansk sport. Det här har lyst igenom flera gånger i hans krönikor, bland annat när han flera gånger har refererat till NCAA som en gymnasie-liga. Starkt jobbat P.G!
.
Men i dagens krönika har han t.o.m. lyckats överträffa sig själv. I tron om att vi svenskar inte kan nånting om NBA försöker han komma undan med att skriva en så skev och sensationssökande krönika som jag aldrig sett på maken. Men seddu den gubben gick inte. För krönikan handlar om mitt kära New York Knicks, och deras kontroversiella värvning av den unge, talangfulle centern Eddy Curry. Krönikan Hans hjärta kan stanna när som helst är så vulgär att man inte tror det är sant. Så här låter det när Bjurman går loss: "Rysk roulette", "Publiken håller andan", "Alla vet att en av spelarna, med lite otur, kan dö när som helst", "Så Eddy Curry lär få spela. Tills han dör? Förhoppningsvis inte." och så där fortsätter det. Motbjudande. Om Knicks skriver han: "Ingen trodde dock att någon NBA-klubb skulle vara tillräckligt ansvarslös för att knyta till sig en dylik vettvilling. Men jodå. New York Knicks, basketens eget Yankees, valde att bortse från riskerna och skrev ett fett kontrakt med unge Herr Curry."
.
För det första: Bjurman kallar Knicks för "basketens eget New York Yankees". Här ser vi prov på Bjurmans vilja att visa på sin kunskap, när den i själva verket säger en del om hans okunskap, med tanke på att Knicks har två titlar nånsin och Yankees vinner ungefär vartannat år. Givetvis hade Rangers varit en bättre liknelse, som ju också spelar i MSG, har samma ägare och sitter båda på en skyhög lönelista men har detta till trots inte mycket sportsliga framgångar att visa upp...
.
För det andra: Eddy Curry kallar han en girig "vettvilling" eftersom att han inte ville ta ett DNA-test (på Chicago Bulls inrådan) som eventuellt kunde avgöra om hans hjärtfel var av allvarligare karaktär eller inte. En sådant krav av en arbetsgivare, att ta ett DNA-test, är minst sagt ett etiskt dilemma, och är t.o.m. olagligt i flera stater. Däribland NewYork, som alltså inte ens FICK be honom ta testet. Flera läkare hade gjort andra typer av tester på honom och hade sagt att det var OK för honom att spela. Att Chicago Bulls ville testa Curry är givetvis fullt förståeligt (där är det även lagligt att göra så), de ville vara på den absolut säkra sidan, och satte Currys hälsa först. Men tro inte att det inte hade något med ekonomisk risk att göra heller. Och för Currys del, denna "vettvilling", han vill bara göra det som är hans dröm och har varit hela livet, nämligen spela basket på den största scenen i världen. Hade Chicagos test visat att Curry var för mycket av en risk hade han inte bara inte kunnat spela för Bulls, utan inte heller för nåt annat lag heller för den delen. Nånsin. Tänk på det. Han lever sin dröm, är det då verkligen så konstigt att han vill ta en risk? Speciellt med tanke på att flera oberoende läkare har gett honom klartecken att spela.
.
Givetvis är hela situationen väldigt känslig och allvarlig då det inte bara handlar om idrott och stora pengar, utan också om personers liv och hälsa. Men att vinkla det på det här sättet, att idiotförklara Curry, att beskriva Knicks som en riktig djävulsorganisation, och på ett sådant smaklöst effektsökande sätt dessutom. Gör lite research först, är mitt tips, för jag kan i alla fall inte klandra varken Chicago, New York eller Curry för den delen för hur de har agerat.

Inga kommentarer: