onsdag, januari 06, 2010

Paradeeez

Folk som känner Bragd vet att jag tycker att Paradise Hotel är det bästa svenska TV-programmet sedan... förra omgången av Paradise Hotel.

Folk som säger att Paradise Hotel är skräp vet inte vad de pratar om. Självklart är Paradise Hotel skräp. Det är det som är så fantastiskt. Det bästa med Paradise Hotel är nämligen att det är en serie som håller vad den lovar. The tagline är "Du vet att du vill titta". Underförstått, "du vet att du egentligen vill se fylla, naket, folk som gör bort sig, dekadens och manipulativt beteende av under-genomsnitts-begåvade dagdrivare utan skrupler eller skam i kroppen - så självklart ska du inte skämmas för detta, kom och titta på Paradise Hotel!". Och på varje punkt levererar serien. Varumärkeslöftet infrias. Till skillnad från en jävla massa program som är falsk marknadsföring. Som t ex dessa:

Idol
Löfte: talangtävling
I verkligheten: livesänd skolrevy

Nyhetssändningar
Löfte: nyheter
I verkligheten: Days of our lives (dubbad version)

Grey's Anatomy
Löfte: snigelspårsserie för olyckliga gifta kvinnor
I verkligheten: Hmmm, ok den här serien levererar också tydligen...

Men tillbaka till Paradise Hotel för en stund. Sedan serien kom tillbaka efter julledigheten har serien levererat i ett rasande tempo. På två avsnitt hände det mer i PH än vad det gör på en hel säsong av random dokusåpa på TV4. Men så till gårdagens "parceremoni", vad i helvete tänkte Anneli på när hon INTE valde att ställa sig bakom Kristoffer (hennes givna parhäst) och istället ställde sig bredvid Patrik (vilket givetvis ledde till hennes exit). Man har ju förstått att produktionsteamet styr och ställer precis som de vill och justerar regler helt ad hoc för att göra ett så bra program som möjligt och för att behålla de mest intressanta karaktärerna så länge som möjligt. Helt OK med mig, men just i detta fallet kändes det oäkta eftersom deltagarna till synes gjorde helt vansinniga val som får tävlingen att framstå som helt random. Jag surfade in på TV6.se och kollade Catjas blogg där jag fick det bekräftat att det är scripted för att varje parceremoni ska få den önskade utgången. Från Catjas blogg:

REGLER
"När det kommer till Parceremoni så finns det vissa regler som måste följas. Lyder: innan själva ceremonin måste de som ska gå och ställa sig bakom en partner skriva ner på en lapp vem de ska stå bakom. Ett första och ett andrahandsval skrivs ner på lappen. Är ditt förstahandsval upptaget måste du gå till ditt andrahandsval. Är båda valen upptagna måste man stå vid val nummer ett. " - Andreas PW

Jag hade cimon som förstahandsval och tog kristoffer som andrahandsval...hade inte mycket till val!

Annelie hade Kristoffer som förstahandsval och Patrik som andrahandsval, så om ni läser förklaringen ovan så förstår ni hur det gick till!


Synd då att tittarna aldrig fått detta beskrivet för oss. Vi har alltid fått anta att deltagarna tar sitt beslut där och då, i tur och ordning. Vi vet ingenting om lappar och första- och andrahandsval.

Så... med andra ord, när produktionsledningen säger till strippan att välja först så blir Cimon upptagen. När ledningen sen låter Catja välja innan Anneli så blir alltså Kristoffer upptagen. Genom att låta Jackie välja sist - och därmed kunna gå till sitt förstaval Patrik, till skillnad från om Anneli valde sist och kunnat gå til sitt förstaval Kristoffer och i processen kicka ut Catja - så tvingar ledningen fram en konfrontation där Anneli oundvikligen måste åka hem. Med ett annat manus från PH-teamet skulle det lika väl kunnat bli en konfrontation mellan exempelvis Catja vs Strippan bakom Cimon, där Cimon säkerligen hade skickat hem strippan. Och det tyckte givetvis produktionsteamet var en dålig idé, hellre skicka hem Anneli än någon av intrigmakerskorna. Och det håller jag givetvis med om, helt rätt gjort. Men samtidigt fel av Paradise Hotel att kalla det för en tävling, när det uppenbarligen är produktionsteamet som helt dikterar vilka som går hela vägen och vilka som trillar av. Inget fel i sig, men det var ju det där med varumärkeslöfte. Äsch, vad bryr jag mig, jag vill bara se T&A och fylla.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om precis allt! Det bästa som finns på tv just nu, no doubt! Det roliga är ju att jag inte har så mycket kanaler att välja från, har bara ettan, tvåan fyran och sexan.. Men PH är ändå bäst! :) Crazy mane!

Johnny Bragd sa...

Du den där nya deltagaren Pontus är inte helt frisk va? :)

Anonym sa...

Det är någonting riktigt konstigt med Pontus, verkligen! Såg du när han försökte fånga apan? Helt sjukt.. Han kollar in i kameran ofta också!