lördag, december 02, 2006

När hip-hop var bra... först ut Ed O.G.

Alla som vet något om hip-hop vet att den gyllene eran varade mellan 92-97, och var allra bäst runt kanske 94-95. På den tiden var det så sinnesjukt många bra artister, album och låtar som droppade varje månad av varje år - man insåg inte hur bortskämd man var på den tiden. Jag skulle vilja gå så långt att säga att den musik som släpptes då var riktig hip-hop, idag är musiken kidnappad av idioter utan talang som säljer sig totalt till vad de tror/vet säljer. Men nu ska jag inte vara allt för bitter, utan istället konstatera hur tur man haft som växte upp då musiken faktiskt var bra...

Artisterna som under tidiga/mitten av 90-talet dominerade var bl a Biggie, 2pac, Wu-tang clan, Nas, Mobb Deep, Bone Thugs, Dr Dre, Snoop, Dogg Pound, Ice Cube, Eazy-E m fl... utöver dessa var produktionen på topp från bl a Dr Dre, DJ Premier, Easy Mo Bee, DJ U-neek, Johnny J, Clark Kent, Pete Rock etc etc. Lägg därtill flera mindre artister med feta album eller åtminstone singlar som Craig Mack, Souls of Mischief, Jeru the Damaja och som videon nedan med Ed O.G.

Många av artisterna från den här tiden finns ju än idag, men de lider nu av det många gamla artister lider av; nedbrutna av industrins villkor blir de mer intresserade av att please the man och tjäna pengar i samma utsträckning som förr, och fokus flyttas från hunger, vilja och ärligt artistiskt uttryck till att följa trender och desperata försök att hänga med. Samma artister som en gång satte trender blir nu bara patetiska i sina försök att vara relevanta, men på 90-talet var de här rapparna helt grymma, t ex Naughty by Nature, Wu-tang & Mobb Deep.

Det är bara att konstatera att idag är hela klimatet bara sorgligt och patetiskt... vad som gör det ännu värre är att inga nya artister är där för att fylla tomrummet.

90-talets hip-hop var så grymt mycket bättre att de som växt upp på dagens urvattnade och innehållslösa skit inte skulle tro sina öron om de upptäckte hur hip-hop egentligen låter. Så därför ska jag från och med nu börja posta lite klassiska videos från the golden days. För er som var med då är det en stund för nostalgi och njutning. För er som inte hört dem förut, tacka mig för att jag utbildar er i vad som är riktig hip-hop och i alla avseenden överlägsen musik.

Först ut:

Ed O.G. & Da Bulldogs - Love comes and goes (från 94)


Kan vara en av de grymmaste låtarna nånsin, alla kategorier. Ni kanske känner igen samplingen från den där låten i 3-reklamen på tv för ett tag sen, som vanligt var hip-hop 10 år före sin tid... och snälla sig inte att sampling är att stjäla, eller att det är brist på egen musikalitet, tvärtom är det ofta att ta en medioker låt, välja ut det bästa i den och göra en ny låt som är ännu grymmare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan bara hålla med, Love Comes & Goes är en sådan klassiker! Otroligt bra.